Często w przepisach potrzebne są żółtka, a białka nam zostają. Przyznam szczerze, że mam już dosyć pieczenia pavlovych, bez, czy bezików z białek, więc szukałam innych rozwiązań. I tak też powstała łaciata babka, która okazała się nie tylko bardzo smaczna, ale również bardziej wilgotna, niż standardowe ciasta tego typu. Z podanych proporcji otrzymujemy raczej małe ciasto, więc jeżeli planujecie przyjmować większą ilość gości, to polecam upiec z podwójnej porcji w dużej formie keksowej lub w dwóch małych.
SKŁADNIKI
- 5 białek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml mleka 3,2%
- 120 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g kakao + 20 ml mleka
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Białka przełożyć do dużej miski, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania gęstej piany. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy nadal miksując. Gdy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna, to wlać olej i zmiksować na małych obrotach miksera. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do białek dodawać na zmianę składniki sypkie i mleko miksując na wolnych obrotach. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i mleko, po czym zmiksować do połączenia składników.
Do formy nakładać na zmianę łyżkę masy jasnej i kakaowej. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec 40 minut. Upieczone ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i zostawić do ostudzenia.
Cudowna i bardzo smakowita babka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń