piątek, 12 czerwca 2020

Ciasto z truskawkami


Ciasto z truskawkami jest pyszne i delikatne. Na prawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. W dodatku przygotowuje się je szybko i łatwo. Szczerze polecam Wam ten przepis. Nie rozczarujecie się. Ewentualnie będziecie żałować, że upiekliście tylko jedną blaszkę ;-)



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 130 g masła
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 550 g truskawek
  • cukier puder


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki umyć i przekroić na pół.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy jajka będą ubite na puszystą piankę, wlać masło, dodać śmietanę i przesiać przez sitko mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować do połączenia składników i przelać do blaszki. Wyrównać wierzch i wyłożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




7 komentarzy: