Szaszłyki z warzywami i kurczakiem, to klasyk do którego warto wrócić od czasu do czasu. Taka potrawa urozmaici nam grilla i świetnie się sprawdzi również jako danie obiadowe. Mi jeszcze podoba się w tej potrawie to, że poza mięsem, wszystko mam ze swojego ogródka :-)
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cukinia
- 2 duże czerwone papryki
- 3 średnie cebule
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, słodka papryka, tradycyjna przyprawa do grilla
WYKONANIE
Dzień wcześniej: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Polać olejem rzepakowym, posypać słodką papryką i przyprawą do grilla. Dobrze wymieszać, po czym miskę przykryć i włożyć do lodówki.
W dzień przygotowywania szaszłyków: Cukinie i papryki umyć. Cebulę obrać. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić je w większą kostkę. Cukinię pokroić na plasterki, a jeżeli jest gruba, to na półplasterki. Cebulę pokroić w talarki. Paprykę i cukinię przełożyć do miski, skropić olejem rzepakowym i posypać solą i pieprzem.
Na długie patyki do szaszłyków nadziewać czerwoną paprykę, mięso, cebulę i cukinię, aż do zapełnienia patyczka. Kolejność jest dowolna. Szaszłyki grillować na małym ogniu, aż się ładnie przypieczą i mięso nie będzie surowe.
Uwagi: Krążek cebuli musi być nadziany dokładnie przez środek, aby nie spadł. Szaszłyki będą smaczniejsze, jeżeli obok mięsa będzie cebula. Szaszłyków nie powinno się grillować na zbyt dużym ogniu, bo warzywa nam się spalą zamiast ładnie upiec.
Szaszłyki to obowiązkowy element podczas grilla. Niezwykle smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuń