poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Ciasto tortowe z porzeczkami



To zdecydowanie idealne ciasto na urodziny w lecie. Lekko kwaśna czerwona porzeczka przełamuje słodycz kremu czekoladowego. Ciasto można również upiec poza letnim sezonem, bo do jego przygotowania można wykorzystać mrożone owoce. Ciasto piekłam na urodziny taty. Podeszłam do tematu bardzo luźno. Na pewno chciałam wykorzystać czerwoną porzeczkę i śmietanę, a reszta przyszła sama :-) Wyszło pysznie, więc szczerze polecam.



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Nasączenie, różowa warstwa i porzeczka:

  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 1 szklanka wody
  • 100 g cukru
  • 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie kieliszek rumu lub wódki
Krem czekoladowy:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml mleka 3,2%
  • 100 g masła
Dekoracja:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki kakao

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać wodę, wymieszać szpatułką, po czym stopniowo przesiewać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając. Dobrze wymieszane ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch  i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.

Nasączenie, różowy krem i czerwona porzeczka: Porzeczkę przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, wsypać cukier i włączyć palnik. Podgrzewać do momentu, aż się zagotuje, po czym wyłączyć palnik. Sok z porzeczek przelać do innego garnka, a porzeczkę zostawić na sitku do odsączenia. Z powstałego soku odlać niewielką szklankę, opcjonalnie wlać do niej kieliszek alkoholu. Do małego garnuszka odlać 200 ml soku i ponownie zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia.

Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Ubitą włożyć do lodówki. Biszkopt przekroić na dwa równe placki. Oba nasączyć sokiem ze szklanki. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietany i krótko zmiksować. Następnie wyłożyć masę na dolnym biszkopcie i włożyć do lodówki, aby lekko stężała. Gdy już nie będzie zbyt rzadka, nałożyć górny biszkopt, a na niego czerwoną porzeczkę. Ciasto włożyć do lodówki.

Krem czekoladowy: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i podgrzewać mieszając. Do gorącej masy dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Do śmietany wlać ostudzoną masę czekoladową i krótko zmiksować. Krem czekoladowy wyłożyć delikatnie na porzeczkach i wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować. Na każdy kawałek ciasta wycisnąć szprycą dekoracyjną śmietanę, na koniec posypać ją przez sitko kakao.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz