niedziela, 26 sierpnia 2018

Zapiekanka gołąbkowa


Natchnieniem do przygotowania gołąbków właśnie w takiej postaci, była bez wątpienia książka Mimi Thorisson. Wykorzystałam własny, sprawdzony przepis, ale gołąbki podałam podobnie jak Mimi, w formie zapiekanki. Osobiście uwielbiam potrawy z kapustą, a mój dwuletni syn poszedł w moje ślady. Dlatego kapusta często gości na moim stole. Gołąbki podane w taki sposób wyglądają niebanalnie i bosko smakują. W przepisie wymieniam świeżą bazylię, bo nadaje ona potrawą wyjątkowego smaku. Koniecznie musicie spróbować! Suszona bazylia traci bardzo wiele na swoich walorach smakowych, nie wspomnę już o samym aromacie (którego już praktycznie nie ma). Potrawa zasmakuje nie tylko dorosłym, ale polecam ją również dla najmłodszych. Mój syn zjadł całą dużą porcję :-)

Duża porcja dla 4 osób (po dwa gołąbki).


SKŁADNIKI

  • 1 duża kapusta
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • garść świeżych liści bazylii (w zimie można zastąpić łyżeczką suszonej)
  • płaska łyżeczka oregano (u mnie liście, ale można wykorzystać suszone)
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie


WYKONANIE

Kapustę umyć i obrać z niej liście. Liście umieścić w dużym garnku, zalać wodą i zagotować. Gotować do momentu, aż liście nieco zmiękną (miałam kapustę z ogródka i u mnie trwało to około 4 min.). Podgotowane liście wyłowić i zostawić do ostudzenia. Wody nie wylewać.

Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, polać całość oliwą i włączyć palnik. Całość smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe, a cebula się zeszkli.

Do misy blendera wlać pomidory z puszki, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, świeże liście bazylii i oregano. Następnie doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i odrobiną ziół prowansalskich, po czym włączyć urządzenie. Zmiksowany sos przelać do mięsa i podgrzewać przez kilka minut. Do 1/2 wysokości szklanki nalać wodę z kapusty, dodać mąkę, dobrze wymieszać, po czym przelać mieszając do mięsa z sosem. Nadal chwilę podgrzewać, po czym wyłączyć palnik. Ryż ugotować w wodzie z kapusty z dodatkiem soli (czas wg instrukcji na opakowaniu). Ugotowany ryż przełożyć do mięsa i dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Duże, okrągłe naczynie żaroodporne (lub dwa małe) wysmarować oliwą. Na spodzie naczynia ułożyć duże liście, tak aby boki były podwinięte do góry. Na liście ułożyć mięso z ryżem, po czym ponownie liście (pamiętając o tym, aby podwijać je do góry). I tak też układamy kolejne warstwy. Na samej górze powinny znaleźć się liście kapusty, jednak tym razem podwinięte odrobinę w dół. Tak przygotowaną zapiekankę (lub dwie mniejsze) włożyć do piekarnika (z nałożoną pokrywą naczynia) i zapiekać około 40 minut.

Z upieczonej zapiekanki gołąbkowej zdjąć pokrywę, nałożyć duży talerz lub deskę i obrócić do góry dnem. Wierzch zapiekanki udekorować np. liśćmi bazylii. Zapiekankę ciąć ostrym nożem na trójkąty (podobnie jak pizzę).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz