Muffinki truskawkowe zainspirowane książką: "Rywalki" Kiera Cass, str. 143. Główna bohaterka, America Singer, zachwyca się smakiem truskawkowych ciastek w momencie gdy zostaje zawołana przez księcia Maxona. Sytuacja bardzo zabawna, bo przełknięcie ciastka zajmuje nieco czasu, a mi też z tego właśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SKŁADNIKI
Na muffinki
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g kwaśnej śmietany 12%
- 200 g truskawek
- 100 g masła
- 280 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 300 ml śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fix
- 300 g truskawek
WYKONANIE
Muffinki: Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, dodać truskawki i wszystko wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.
Muffinki można posypać jedynie cukrem pudrem lub polać lukrem, albo też można przygotować poniższy krem.
Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i wstawić do lodówki. Truskawki umyć i mieścić w misie blendera. Jeżeli są kwaśne, to można je lekko dosłodzić, a następnie zblendować. Gotową masę truskawkową wlać do śmietany i dobrze zmiksować. Włożyć do lodówki na godzinę.
Małym nożykiem odcinać wierzch muffinki i rękawem cukierniczym wyciskać krem, nałożyć górę i na nią również wycisnąć nieco kremu truskawkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz