sobota, 31 sierpnia 2019

Treściwy rosół z azjatycką nutą


Bardzo lubię wykorzystywać regionalne składniki, co nie znaczy, że nie eksperymentuję ze smakami. Tym razem postanowiłam przygotować rosół na bogato z lekko azjatycką nutą. Takie połączenia okazują się bardzo smaczne. Rosół jest bardzo sycący i można go spokojnie uznać za danie główne.



SKŁADNIKI

  • 300 g kości wołowej
  • 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa)
  • 4 skrzydełka kurze
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 450 g mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duży por
  • 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki)
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 łyżka oliwy
  • sos sojowy
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 średnia cukinia
  • pęczek natki pietruszki
  • makaron ryżowy

WYKONANIE

Skrzydełka, kości wieprzowe i wołowe umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i postawić na palniku. Por umyć, odkroić białą część, a pozostałą wraz z liśćmi włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym włączyć palnik.

Mięso wieprzowe umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na patelnię. Grzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa, dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik.

Seler obrać i pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki i marchewki ostrugać. Warzywa dodać do zupy wraz z podsmażonym mięsem. Wywar gotować około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną.

W międzyczasie cukinię pokroić w niewielkie słupki. Z ugotowanego wywaru wyłowić lubczyk, wszystkie warzywa, skrzydełka i kości, po czym dodać cukinię i gotować około 7 minut, aż zmięknie. Marchewkę pokroić w słupki i wrzucić ponownie do zupy. Zupę doprawić sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem i imbirem.

W osobnym garnku zagotować wodę, wyłączyć palnik, osolić ją i dodać makaron ryżowy. Zostawić go na około 3 minuty, aż lekko zmięknie. Następnie nałożyć makaron do miseczek, zalać zupą i posypać posiekaną natką pietruszki.



poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Ciasto tortowe z porzeczkami



To zdecydowanie idealne ciasto na urodziny w lecie. Lekko kwaśna czerwona porzeczka przełamuje słodycz kremu czekoladowego. Ciasto można również upiec poza letnim sezonem, bo do jego przygotowania można wykorzystać mrożone owoce. Ciasto piekłam na urodziny taty. Podeszłam do tematu bardzo luźno. Na pewno chciałam wykorzystać czerwoną porzeczkę i śmietanę, a reszta przyszła sama :-) Wyszło pysznie, więc szczerze polecam.



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Nasączenie, różowa warstwa i porzeczka:

  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 1 szklanka wody
  • 100 g cukru
  • 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie kieliszek rumu lub wódki
Krem czekoladowy:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml mleka 3,2%
  • 100 g masła
Dekoracja:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki kakao

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać wodę, wymieszać szpatułką, po czym stopniowo przesiewać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając. Dobrze wymieszane ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch  i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.

Nasączenie, różowy krem i czerwona porzeczka: Porzeczkę przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, wsypać cukier i włączyć palnik. Podgrzewać do momentu, aż się zagotuje, po czym wyłączyć palnik. Sok z porzeczek przelać do innego garnka, a porzeczkę zostawić na sitku do odsączenia. Z powstałego soku odlać niewielką szklankę, opcjonalnie wlać do niej kieliszek alkoholu. Do małego garnuszka odlać 200 ml soku i ponownie zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia.

Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Ubitą włożyć do lodówki. Biszkopt przekroić na dwa równe placki. Oba nasączyć sokiem ze szklanki. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietany i krótko zmiksować. Następnie wyłożyć masę na dolnym biszkopcie i włożyć do lodówki, aby lekko stężała. Gdy już nie będzie zbyt rzadka, nałożyć górny biszkopt, a na niego czerwoną porzeczkę. Ciasto włożyć do lodówki.

Krem czekoladowy: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i podgrzewać mieszając. Do gorącej masy dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Do śmietany wlać ostudzoną masę czekoladową i krótko zmiksować. Krem czekoladowy wyłożyć delikatnie na porzeczkach i wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować. Na każdy kawałek ciasta wycisnąć szprycą dekoracyjną śmietanę, na koniec posypać ją przez sitko kakao.



niedziela, 11 sierpnia 2019

Szaszłyki z warzywami i kurczakiem


Szaszłyki z warzywami i kurczakiem, to klasyk do którego warto wrócić od czasu do czasu. Taka potrawa urozmaici nam grilla i świetnie się sprawdzi również jako danie obiadowe. Mi jeszcze podoba się w tej potrawie to, że poza mięsem, wszystko mam ze swojego ogródka :-)


SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 średnie cebule
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, słodka papryka, tradycyjna przyprawa do grilla


WYKONANIE

Dzień wcześniej: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Polać olejem rzepakowym, posypać słodką papryką i przyprawą do grilla. Dobrze wymieszać, po czym miskę przykryć i włożyć do lodówki.

W dzień przygotowywania szaszłyków: Cukinie i papryki umyć. Cebulę obrać. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić je w większą kostkę. Cukinię pokroić na plasterki, a jeżeli jest gruba, to na półplasterki. Cebulę pokroić w talarki. Paprykę i cukinię przełożyć do miski, skropić olejem rzepakowym i posypać solą i pieprzem.

Na długie patyki do szaszłyków nadziewać czerwoną paprykę, mięso, cebulę i cukinię, aż do zapełnienia patyczka. Kolejność jest dowolna. Szaszłyki grillować na małym ogniu, aż się ładnie przypieczą i mięso nie będzie surowe.

Uwagi: Krążek cebuli musi być nadziany dokładnie przez środek, aby nie spadł. Szaszłyki będą smaczniejsze, jeżeli obok mięsa będzie cebula. Szaszłyków nie powinno się grillować na zbyt dużym ogniu, bo warzywa nam się spalą zamiast ładnie upiec.





sobota, 10 sierpnia 2019

Drink Tequila Sunrise



Po raz pierwszy w życiu piłam ten drink na wczasach i bardzo mi zasmakował. Bardzo szybko stał się jednym z moich ulubionych. Mi smakuje wersja z mniejszą ilością alkoholu, dlatego też taki przepis podaję poniżej. Polecam również syrop malinowy zamiast tradycyjnej grenadyny. Jeżeli wolicie drinki ostre, to na 60 ml tequili należy wlać tylko 160 ml soku pomarańczowego.



SKŁADNIKI

  • 60 ml tequili
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml syropu malinowego lub grenadyny
  • kostki lodu (jeżeli sok jest z lodówki, to można pominąć)



WYKONANIE

Do szklanki drinkowej wlać tequilę i sok pomarańczowy. Na koniec wlać syrop malinowy lub grenadynę i poczekać, aż spłynie na dno szklanki. Podawać ze słomką i kostkami lodu (jeżeli sok pomarańczowy jest z lodówki, to kostki lodu nie są konieczne).


poniedziałek, 29 lipca 2019

Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami jest pyszne i proste w przygotowaniu. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, bo idealnie nadają się na upalne dni do kawy. Zresztą zawsze miałam słabość do ciast z owocami :-)



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Borówki umyć i osuszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować olejem i oprószyć mąką.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Do ubitej pianki dodać olej, zmiksować, po czym wsypać przez sitko mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i posypać równomiernie borówkami. Włożyć do piekarnika i piec około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.



wtorek, 11 czerwca 2019

Szaszłyki z warzywami i kiełbasą


Sezon grillowy w pełni, a ja Wam polecam szaszłyki z warzywami i kiełbasą. Przygotowuje się je ekspresowo i są świetnym urozmaiceniem w menu grillowym. Mi osobiście bardzo smakują. Bo czasami najlepiej smakuje prostota :-)


Na około 10 sztuk szaszłyków na średnich patyczkach.


SKŁADNIKI

  • 4 kiełbasy śląskie
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa uniwersalna do grilla


WYKONANIE

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cukinię i kiełbasę pokroić w plasterki. Na każdy patyk nadziewać naprzemiennie paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki posypać przyprawą do grilla (ja dodatkowo posmarowałam każdy szaszłyk pędzelkiem olejem rzepakowym). Szaszłyki grillować na niewielkim ogniu, aż warzywa nie będą surowe, a szaszłyki ładnie się przypieczą. 



niedziela, 9 czerwca 2019

Urodzinowy tort brzoskwiniowy z kotkami


Na trzecie urodziny mojego syna Piotra dostałam specjalne zadanie. Miałam mu upiec tort z kotkami. Niestety nie mam takich zdolności artystycznych, żeby zrobić kotki z kremu, więc postawiłam na opłatek. Jak się okazało syn był zachwycony, więc udało mi się w ten sposób sprostać zadaniu ;-) Tort jest pyszny i mimo upału nie zaczął się topić. Idealny na garden party :-)



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Warstwa owocowa, nasączenie i krem:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 1 torebka herbaty białej lub zielonej
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 l śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dekoracja:

  • opłatek z wydrukiem
  • wiórki czekoladowe
  • inne dekoracje wg uznania


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać szpatułką, wlać wodę, ponownie wymieszać, po czy przesiać resztę składników sypkich. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy tortowej, wyrównać wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.

Warstwa owocowa, nasączenie i krem: W filiżance zaparzyć według instrukcji na opakowaniu herbatę, po czym zostawić do ostudzenia. Brzoskwinie odsączyć z soku. 200 ml odlać do garnuszka, zaś pozostały sok wlać do herbaty i wymieszać.

Sok w garnuszku zagotować, wyłączyć palnik, wsypać obie galaretki brzoskwiniowe i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Zostawić do ostudzenia.

Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Na koniec wlać ostudzoną galaretkę i zmiksować.

Składanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy równe oblaty. Wszystkie nasączyć herbatą z sokiem brzoskwiniowym. Dolny biszkopt ułożyć na sztywnej podkładce, ułożyć na nim równomiernie połówki brzoskwiń, następnie warstwę kremu, ułożyć kolejny placek biszkoptu i ponownie nałożyć warstwę kremu. Na koniec nałożyć ostatni biszkopt i posmarować tort z wierzchu i po bokach pozostałym kremem.

Dekoracja: Boki tortu udekorować wiórkami czekoladowymi. Na środku ułożyć i lekko docisnąć opłatek. Dodatkowo po bokach można rozsypać kolorowe kulki dekoracyjne. Tort dobrze schłodzić w lodówce.