środa, 27 września 2023

Zupa serowa z warzywami i mięsem mielonym


Zupa serowa z warzywami i mięsem mielonym, to potrawa, na którą warto się skusić chociaż raz. W smaku obłędna, a równocześnie sycąca, więc zastępuje z powodzeniem drugie danie. 

Nie jestem pewna, czy bym się kiedykolwiek skusiła na przygotowanie zupy serowej. Tak się jednak złożyło, że kolega w pracy tak zachwalał jej smak, że nie mogłam postąpić inaczej, niż przygotować ją na najbliższy obiad ;-) Jestem pozytywnie zaskoczona, więc Wam również polecam się skusić.



SKŁADNIKI

  • 2 duże pory
  • 2 marchewki
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka selera naciowego
  • opcjonalnie gałązka lubczyku
  • 300 g serków topionych (śmietankowych lub mieszanych)
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 450 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
  • 150 g makaronu fale lub innego małego
  • sól, świeżo mielony pieprz



WYKONANIE


Pory dobrze umyć, odkroić białą część i odłożyć. Pozostałą zieloną część porów pokroić i przełożyć do dużego garnka. Marchewki obrać i również przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę selera naciowego, gałązkę lubczyku i zalać wodą (około 3 litry). Włączyć palnik i gotować na średnim ogniu około 35 minut.

Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i włączyć palnik. Por pokroić w plasterki i przełożyć na rozgrzany olej. Smażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie por przełożyć do miski. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i dodać mięso mielone. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Na koniec dodać por, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.

Wywar odcedzić z warzyw i dodać warzywa w słupkach. Krótko gotować, aż lekko zmiękną. Następnie dodać makaron.

Serki topione przełożyć do miseczki i dobrze rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć całość do zupy. Mieszać, aż serki się roztopią. Na koniec dodać mięso mielone z porem i całość dobrze doprawić solą i pieprzem. 


Uwagi: Ważne, aby warzywa i makaron się nam nie rozgotowały, dlatego też zawsze gotuję je krócej, bo w gorącej zupie zawsze jeszcze zmiękną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz