czwartek, 22 grudnia 2022

Mus czekoladowo-cynamonowy


Jeszcze przed Świętami chciałam zaproponować deser na bazie jogurtu greckiego, osłodzony miodem i doprawiony cynamonem. Ja swój podałam z mandarynkami polanymi czekoladą, ale można wykorzystać dowolne owoce.



Na 4 desery.


SKŁADNIKI

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 180 serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 4 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miodu pszczelego
  • 4 łyżeczki żelatyny


Dekoracja:

  • 5 mandarynek
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie inne dekoracje cukiernicze



WYKONANIE


Odrobiną mleka zalać żelatynę. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać kakao i cynamon, po czym dobrze wymieszać. Zagotować mieszając od czasu do czasu i wyłączyć palnik. Następnie dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do ostudzenia.

Do miski wlać jogurt grecki, serek homogenizowany, dodać miód i kakao z żelatyną. Całość dobrze zmiksować i przelać do pucharków lub szklanek. Deser włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny do stężenia.

Obie czekolady stopić w kąpieli wodnej i wymieszać. Deser udekorować obranymi mandarynkami polanymi czekoladą. Opcjonalnie można wykorzystać inne dekoracje cukiernicze.


Uwagi: Jeżeli Wasz miód jest skrystalizowany, to nie problem. Wystarczy, że dodacie go do lekko ostudzonej masy kakaowej (temperatura nie powinna być większa niż 60°C, aby miód zachował swoje właściwości). Dzięki temu miód zrobi się płynny i dobrze połączy z całą masą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz