niedziela, 12 stycznia 2020

Chrupiąca sałatka z fetą, oliwkami, ziarnami i orzechami


Tak przygotowana sałatka, to nie tylko samo zdrowie, ale również sycący posiłek. U mnie zagościła na stole na obiad i wierzcie mi, że nasyciła mnie na długi czas. Najważniejszy jest dobór odpowiednich ziół sałatkowych. Jeżeli nie macie pewności, to można kupić gotową saszetkę - ja lubię w szczególności sos sałatkowy francuski. Nie zapomnijcie również o wykorzystaniu dobrej oliwy z oliwek.



Składniki na 2 duże porcje.


SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie miksu sałat
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 100 g sera feta
  • garść orzechów pekan lub włoskich (bez łupin)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • garść zielonych oliwek
  • 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych


WYKONANIE

Do garnuszka wlać oliwę, ocet winny, doprawić solą, pieprzem i ziołami sałatkowymi, wymieszać i odstawić. Miks sałat umyć i przełożyć do miski. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Przygotować dwa głębokie talerze. Nałożyć najpierw do każdego miksu sałat, nieco papryki, orzechów, kilka oliwek i kilka kawałków sera feta, posypać słonecznikiem i pestkami dyni, po czym skropić przygotowanym wcześniej dipem. Następnie nałożyć kolejną warstwę tak samo jak wcześniejszą i skropić całość pozostałym dipem. Dzięki nakładaniu do talerzy dwóch warstw są one już dobrze wymieszane z dipem i pozostałymi składnikami, a sałatka ładnie się prezentuje. Podawać od razu po przygotowaniu.


1 komentarz: