czwartek, 10 września 2015

Zapiekanka włoska


Jeżeli uwielbiacie spaghetti i lazanię, to ta zapiekanka jest stworzona wprost dla Was. Spód zapiekanki tworzy spaghetti, zaś na górze znajduje się warstwa sera, na której rozmieszczone są pomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę.


Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • oliwa
  • 400 g makaronu wstążki (u mnie Lubella wstążki nr 13 Mafaldine corte)
  • 1 sok z pomidorów (około 330 ml)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść liści świeżej bazylii (można zastąpić suszoną)
  • kilka liści świeżego oregano (można zastąpić suszonym)
  • sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
  • 4 duże pomidory
  • 70 g żółtego sera (można dodać więcej)
  • 1 kulka mozzarelli

WYKONANIE

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać mięso mielone i cebulę. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe po czym dodać puszkę pomidorów krojonych i smażyć jeszcze 2-3 minuty, wyłączyć palnik.

W garnku zagotować wodę, dodać do niej oleju, osolić, wsypać makaron i krótko gotować (u mnie były to 3 minuty od momentu wrzucenia do garnka, wszystko zależy od wybranego przez Was makaronu). Gotowy makaron odcedzić.

Do misy blendera wrzucić obrany czosnek, umyte liście bazylii i oregano, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, nieco chilli, wlać sok pomidorowy oraz dodać mąkę ziemniaczaną (dla pewności, że nie zrobią się grudki, można najpierw mąkę wymieszać ze sokiem, dopiero wtedy wlać do blendera). Całość sosu zblendować i w razie potrzeby doprawić.

Wymieszać ze sobą gotowe mięso mielone, makaron i sos pomidorowy. Całość przelać do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Ser zetrzeć na tarce, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Masę spaghetti posypać żółtym serem, po czym wyłożyć na nim pomidory pokrojone w plastry. Górę posypać rozdrobnioną kulką mozzarelli, oprószyć lekko ziołami prowansalskimi, zaś mocniej posypać oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 35-45 minut.

Uwagi: Jeżeli do swojego sosu pomidorowego wykorzystujecie świeżej bazylii i oregano, to niech Was nie zniechęci ciemna barwa sosu. Po włożeniu całej zapiekanki do piekarnika zmieni on barwę i stanie się o kilka tonów jaśniejszy i czerwieńszy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz