czwartek, 9 lipca 2015

Gołąbki bez zawijania


Proste i smaczne danie, które nie może się nie udać :-) Robiąc gołąbki zawijane musimy poświęcić na nie nieco więcej czasu, zaś w poniższym przepisie "idziemy na skróty", przy czym gołąbki nic nie tracą na smaku, zmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać (bo w końcu jemy też oczami).

SKŁADNIKI
  • 1/2 dużej, białej kapusty lub 1 mała
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 3 opakowania ryżu (3 x 100g)
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża, kwaśna śmietana 18%
  • kilka świeżych liści bazylii i oregano (ewentualnie suszone)
  • do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE

Kapustę umyć, zewnętrzne, zniszczone liście odciąć, pozostałe poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości (około 10 minut). Odcedzić.
Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę, mięso mielone i podsmażyć mieszając.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ryż i gotować do miękkości (około 14 minut).
W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę.

Sos pomidorowy:  Do szklanki lub małego garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, śmietanę, dodać czosnek, bazylię, oregano, nieco soli i pieprzu, dużą ilość ziół prowansalskich i mąkę ziemniaczaną z wodą. Wszystko dobrze zblendować i przelać do brytfanny z pozostałymi składnikami. Wymieszać i podgrzać, tak żeby masa zgęstniała.

Można również przełożyć całą masę do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku. Przyznam szczerze, że danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość serem.



Wersja gołąbków bez zawijania z brytfanny.
Wersja gołąbków bez zawijania z piekarnika w naczyniu żaroodpornym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz