Strony

wtorek, 21 października 2014

Nalewka bazyliowa na winie

Bardzo aromatyczna nalewka. Jeżeli ktoś nie lubi ostrych trunków, to właśnie ta nalewka jest odpowiednia, ponieważ ma wytrawny, ale też łagodny smak. 
Właściwości: pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, poprawia pracę nerek, łagodzi dolegliwości żołądkowe.


SKŁADNIKI

  • 1,5 garści bazylii
  • 1 cytryna
  • 1 wino (0,75 litra)
  • 150 ml wódki
  • 50 ml whiskey lub koniaku
  • można dodać: kilka listków melisy, nieco trawy cytrynowej

PRZYGOTOWANIE

 

Cytrynę wycisnąć, a skórkę zetrzeć na tarce. Liście bazylii przebrać, opłukać i osuszyć. Wszystko umieścić w słoju, dodać wino, wódkę i koniak. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na dwa tygodnie (można na nieco dłuższy czas). Naczyniem poruszać co dwa dni.
Po dwóch tygodniach dokładnie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Nalewka wymaga jeszcze minimum dwóch tygodni do wyklarowania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz