czwartek, 8 czerwca 2017

Placuszki walijskie z płatkami kukurydzianymi czekoladowymi


Placuszki walijskie przygotowuje się tradycyjnie z rodzynkami. W mojej wersji przygotowane są z dodatkiem płatków Lubella corn flakes kakao i miód. Podawać można je posypane cukrem pudrem, ale mi najbardziej smakowały z lekko kwaśnym dżemem wiśniowym.


SKŁADNIKI



WYKONANIE

Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać posiekane nożem masło i wetrzeć je w mąkę, tak aby przypominało bułkę tartą. Na koniec wbić jajko, wlać mleko i zagnieść szybko jednolite ciasto. Do ciasta wsypać płatki i dłońmi wymieszać i lekko zagnieść całość. 

Rozgrzać dużą patelnię teflonową lub żeliwną. Ciasto nakładać łyżką, lekko spłaszczyć każdy placek i piec z obu stron na złoty kolor (placuszki należy piec na małym ogniu, bo w przeciwnym razie się spalą). Gotowe placuszki podawać z wybranymi dodatkami.







#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz