sobota, 25 marca 2017

Pasta jajeczna z awokado


Awokado to świetny zamiennik dla masła lub margaryny, ale równie dobre są zrobione na jego bazie pasty. Sam owoc zawiera dużo tłuszczu, ale ma też wiele plusów. Kwas oleinowy zawarty w tych owocach obniża poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w potas, likopen, witaminę A, C, E i luteinę. 


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • do podania: pieczywo, szczypiorek lub rukola


WYKONANIE

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w drobną kostkę, po czym zagnieść widelcem i przełożyć do średniej wielkości miski. Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i zagnieść na papkę widelcem. Przełożyć do jajek, skropić sokiem z limonki, dodać majonez lub jogurt, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jako dodatek do pasty podawać rukolę lub szczypiorek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz