piątek, 31 marca 2017

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami


Na dworze ciepło, świeci słońce, więc naszła mnie ochota na ciasto truskawkowe :-) W domu pachnie wspaniale, a ja się zajadam. Dla mnie to ciasto jest idealne. Wam również go polecam, bo jest przepyszne.


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml maślanki
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć i pokroić w grube plasterki.

Do miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i waniliowy, po czym zmiksować do powstania puszystej pianki. Następnie wlać olej rzepakowy, maślankę, wsypać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wylać równomiernie do formy, na wierzchu ciasno poukładać truskawki i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, ostudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem.



niedziela, 26 marca 2017

Kurczak curry po polsku


Dlaczego kurczak curry po polsku? Bo przede wszystkim z kaszą, której jadało się u nas w kraju bardzo dużo zanim dotarł do nas ziemniak. Do tego również z cebulą i marchewką. A w kraje orientalne przenosi nas przyprawa curry, mleczko kokosowe i limonka. Ciekawe zestawienie smakowe. Polecam w szczególności wszystkim wielbicielom przyprawy curry.


SKŁADNIKI

Na marynatę:

  • 1 limonka
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
Pozostałe składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego


WYKONANIE

Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wycisnąć sok z limonki i zetrzeć skórkę. Dodać musztardę, majonez, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę curry i wymieszać. Udka włożyć do marynaty i dobrze je natrzeć z każdej strony. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną przesypać do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i wyrównać górę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać go i ułożyć na nim udka z kurczaka. Smażyć około 4 minut z każdej strony, po czym przełożyć udka do naczynia żaroodpornego układając je na kaszy. Mięso posmarować z góry pozostałą w misce marynatą. Na tym samym oleju zeszklić obraną i pokrojoną w małe piórka cebulę. Cebulę przełożyć na sitko aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na pozostałym oleju podsmażyć obrane i pokrojone w krążki marchewki. Również przełożyć je na sitko. Na udkach z kurczaka ułożyć najpierw cebulkę, następnie marchewkę, zaś na koniec całość polać dobrze wymieszanym mleczkiem kokosowym. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec kolejne 20-25 minut (do miękkości mięsa). 



Risotto z wątróbką drobiową


Smaczne i tanie danie obiadowe, którego musicie koniecznie spróbować! Cóż... miała to być porcja na dwa dni, ale mi i mężowi tak smakowało, że nie obyło się bez dokładek. Uwierzcie mi, że danie jest przepyszne, mimo że nie widać tego na zdjęciu.


SKŁADNIKI

  • 300 g ryżu
  • 3 cebule dymki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 kostka rosołowa lub bulionetka
  • 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki
  • pieprz

WYKONANIE

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu nie dodając soli. Wodę z ugotowanego ryżu wylać, po czym rozciąć opakowania i wsypać ryż do garnka. Do szklanki z gorącą wodą wrzucić kostkę rosołową lub bulionetkę, wymieszać do rozpuszczenia i zalać ryż, wymieszać.

Cebule obrać i pokroić w drobne piórka. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebule i papryki, po czym smażyć około 3 minuty. Po tym czasie nałożyć pokrywę naczynia i dusić do miękkości papryki. Wątróbkę umyć w zimnej, bieżącej wodzie, powycinać żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do warzyw i smażyć, aż nie będzie surowa. Następnie wsypać ryż, wymieszać i doprawić pieprzem, a w razie potrzeby również solą. Jeżeli potrawa jest zbyt sucha, to dodać jeszcze przegotowanej wody. Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać. 


sobota, 25 marca 2017

Pasta jajeczna z awokado


Awokado to świetny zamiennik dla masła lub margaryny, ale równie dobre są zrobione na jego bazie pasty. Sam owoc zawiera dużo tłuszczu, ale ma też wiele plusów. Kwas oleinowy zawarty w tych owocach obniża poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w potas, likopen, witaminę A, C, E i luteinę. 


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • do podania: pieczywo, szczypiorek lub rukola


WYKONANIE

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w drobną kostkę, po czym zagnieść widelcem i przełożyć do średniej wielkości miski. Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i zagnieść na papkę widelcem. Przełożyć do jajek, skropić sokiem z limonki, dodać majonez lub jogurt, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jako dodatek do pasty podawać rukolę lub szczypiorek.


piątek, 24 marca 2017

Tarta na pełnoziarnistym spodzie ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi


Bardzo smaczna tarta, którą podałam na obiad. Ze względu na dużą ilość farszu i krótkie początkowe podpiekanie spodu, nie jest on kruchy, tylko delikatny jak ciasto do pizzy.


SKŁADNIKI

Na spód:

  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła
Na nadzienie:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej
  • 3 jajka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski wsypać obie mąki, dodać szczyptę soli, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 29 cm podwijając boki do góry. Włożyć ponownie do lodówki na 10 minut, po czym ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 10 minut.

Szparagi umyć i odłamać końcówki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Do miski wbić jajka, rozbełtać, dodać śmietanę i doprawić całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na podpieczonym spodzie wyłożyć część szynki, następnie szparagi i pozostałą szynkę. Całość posypać rozdrobnioną mozzarellą, poukładać rozcięciem do góry równomiernie pomidorki i zalać masą jajeczno-śmietanową. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30 minut.


Jaglanka ze śliwkami


Propozycja na fit śniadanie, lekkie i zdrowe. W poniższej wersji na zimno, ale można przygotować również na ciepło. Mleko krowie można dowolnie zastąpić np. kokosowym, sojowym itd. Oczywiście podana ilość jest "w przybliżeniu", więc zawsze możecie dolać go sobie więcej, kto jak woli.


SKŁADNIKI na dwie porcje

  • 100 g płatków jaglanych błyskawicznych
  • 300 ml mleka
  • 20 g lnu mielonego
  • 4 łyżeczki amarantusa ekspandowanego
  • 10 suszonych śliwek


WYKONANIE

Do każdej z miseczek wsypać po równo płatków jaglanych, lnu, amarantusa, zalać mlekiem, wymieszać i dodać śliwki.


czwartek, 23 marca 2017

Jajka sadzone na szpinaku z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi


Brak Wam pomysłu na śniadanie? Jajka sadzone na szpinaku są świetną propozycją aby przegonić nudę. To ciekawe urozmaicenie i do tego jakie pyszne ;-) 


SKŁADNIKI

  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • 1 łyżka pokrojonych oliwek zielonych
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz


WYKONANIE

Szpinak odmrozić i przełożyć na małą patelnię. Dodać łyżeczkę masła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć około 5 minut. Na szpinaku rozsypać równomiernie oliwki, wbić jajka, posolić je, ułożyć pomidorki koktajlowe rozcięciem do góry, nałożyć pokrywę, zwiększyć moc palnika i poczekać aż jajka zajdą pod wpływem pary. Gotowe jajka posypać szczypiorkiem i podawać od razu.


środa, 22 marca 2017

Wielkanocna babka z truskawkami, kawałkami czekolady i olejem rzepakowym


Jeżeli dotychczas babki kojarzyły Wam się ze zwykłym wypiekiem, nawet nudnym, to przy tej babce zmienicie zdanie. Jest rewelacyjna w smaku! Delikatna dzięki olejowi rzepakowemu i jogurtowi naturalnemu, a kawałki czekolady i truskawki są świetnym dodatkiem i idealnie do siebie pasują. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Zapewne zachwyci niejednego gościa.


Wielkanoc bez oleju rzepakowego? Niemożliwe! Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole, bo to by oznaczało, że nie dbam o zdrowie własnej rodziny. Bo przecież wiadomo, że olej rzepakowy dostarcza nam niezbędnych kwasów tłuszczowych nienasyconych z rodziny omega-3. Poza tym jest doskonałym źródłem witaminy E i K. Jakby powodów było mało, to jeszcze jest idealny do ciast, bo nie zmienia ich smaku. I oczywiście stosuję go również do smażenia, bo wysoka temperatura nie wpływa na jego walory zdrowotne. Podsumowując, moje 3 powody, dla których w mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, to: Jego właściwości, czyli zawartość zdrowych tłuszczów i witamin, nie wpływanie na smak potraw, w szczególności ciast i oczywiście zachowanie swoich właściwości również w wysokich temperaturach, np. przy smażeniu. A więc smacznego i zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych z olejem rzepakowym Wam życzę.


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: cukier puder do dekoracji, masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, wyciąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.

W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier waniliowy i trzcinowy. Następnie wlać olej rzepakowy, jogurt naturalny, zmiksować, wsypać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać truskawki, czekoladę i wymieszać szpatułką. Przelać równomiernie do formy i piec 50 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć ostrożnie z formy, ostudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem.




sobota, 18 marca 2017

Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami


Pyszna babka w wersji fit, czyli bez białej mąki, białego cukru, masła, czy innych tłuszczy. Za to zdrowa, bo z mąki pełnoziarnistej, z marchewką, żurawiną, rodzynkami i maślanką. Jeżeli jesteście na diecie, to polecam właśnie ten wypiek na Święta Wielkanocne :-)


SKŁADNIKI

  • 260 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średniej wielkości marchewki (waga łączna około 220 g)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 160 ml maślanki

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Marchewki umyć, ostrugać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy wlać maślankę, wsypać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać startą marchewkę, żurawinę i rodzynki, wymieszać i przelać równomiernie do formy. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, wystudzić, po czym delikatnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.



czwartek, 16 marca 2017

Murzynek z truskawkami


Jak ktoś lubi murzynka, to pokocha to ciasto. Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, z truskawkami, które doskonale w nim pasują. Aż trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny kawałek :-)


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g truskawek mrożonych Hortex
  • cukier puder do dekoracji
  • masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy


WYKONANIE

Truskawki odmrozić i przełożyć na sitko do odsączenia, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Odsączony sok z truskawek przelać do szklanki.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. 

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier. Do ubitej masy wlać sok z truskawek, olej i maślankę. Krótko zmiksować, po czym wsypać składniki sypkie i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać truskawki, wymieszać szpatułką, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.






wtorek, 14 marca 2017

Ciasto wiśniowo-pomarańczowe bez pieczenia


Bardzo smaczne ciasto, które zawsze wychodzi. Nie wymaga od nas dużego wkładu pracy i jest łatwe w przygotowaniu. Jeżeli nie wychodzą Wam ciasta pieczone, to jest ono świetną alternatywą.


SKŁADNIKI

  • 4 opakowania (po 50 g) herbatników
  • 2 galaretki pomarańczowe + 900 ml wody
  • 250 g wiśni bez pestek + 200 ml wody
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 g jogurtu greckiego


WYKONANIE

Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć warstwą herbatników. W garnuszku zagotować 900 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretki pomarańczowe i dobrze wymieszać. Odrobiną galaretki polać herbatniki, tak aby napęczniały i wypełniły w ten sposób całe dno formy. Pozostałą galaretkę zostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki.

W międzyczasie do kolejnego garnuszka włożyć wiśnie, wlać wodę, dodać cukier waniliowy i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia.

Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na warstwę herbatników i włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wyłożyć na niej kolejną warstwę herbatników.

Do ostudzonej masy wiśniowej wlać jogurt grecki i dobrze wymieszać. Wylać na herbatniki rozprowadzając równomiernie wiśnie, po czym włożyć do lodówki. Ciasto chłodzić co najmniej 2 godziny.



Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim


W niedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-)


SKŁADNIKI

Na pulpety:

  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów
  • olej rzepakowy do smażenia
Na sos:

  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

WYKONANIE

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać. Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso, cebulę, czosnek i dobrze odciśniętą z wody bułkę przemielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze zagnieść i robić niewielkie kulki z mięsa. Każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim pulpety i smażyć z każdej strony. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy.

Do głębokiej patelni wlać śmietankę, dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym ułożyć w sosie pulpety. Nałożyć pokrywę i dusić, od czasu do czasu obracając pulpetami. Podawać gdy sos odpowiednio zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić.


Sałatka śledziowa "Salsa"


Lubię przygotowywać w domu sałatki rybne, bo wiem wtedy co dokładnie jem. Sałatkę rybną salsa zdarzało mi się czasami kupować w sklepie rybnym, więc postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-)


SKŁADNIKI

  • 1 kg śledzi solonych
  • 3 duże cebule
  • olej rzepakowy
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych

Na zalewę octową:

  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 250 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
Na sos pomidorowy:

  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • pieprz

WYKONANIE

Słone śledzie przepłukać dobrze w wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i chwilę podgrzewać. Cebulę przełożyć do dużej miski, wlać wodę, ocet i dodać śledzie. Wymieszać całość i nałożyć pokrywę miski (jeżeli nie posiadacie, to szczelnie zawinąć folią spożywczą). Włożyć do lodówki na 2 dni.

Po dwóch dniach: Na patelnię wlać pomidory w puszce, dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia. 

Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem. Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki w zamkniętym pojemniku na dwa dni (musi przejść sosem pomidorowym).


niedziela, 12 marca 2017

Tarta z czarną porzeczką i bezą


Rewelacyjne ciasto, które koniecznie musicie kiedyś zrobić. W smaku słodko-kwaśne, idealne na każdą okazję. Osobiście uwielbiam połączenie kruchego ciasta z lekko kwaśnym nadzieniem i słodką bezą.


SKŁADNIKI

Na kruchy spód:

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 4 żółtka
Na nadzienie:

Na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki octu winnego białego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemiaczanej

WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć w formie o średnicy 26 cm podwijając boki do góry, ponakłówać spód ciasta widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut.

Nadzienie: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.  Do miski wbić jajko, rozbełtać je, dodać nektar z czarnej porzeczki, budynie waniliowe, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Na koniec dodać czarną porzeczkę (nie odmrażać jej wcześniej), wymieszać i równomiernie wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek wlać ocet, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć równomiernie na tarcie tworząc dowolne wzory. Włożyć do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C. Piec bezę przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 10 minut. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej i nie wkładać go do lodówki.





piątek, 10 marca 2017

Krem czekoladowo-migdałowy na kanapki


Bardzo zdrowy krem, w którym nie ma odrobiny białego cukru. Są za to migdały, kakao, miód i awokado, co sprawia, że krem jest nie tylko pyszny, ale i pełen zdrowia. Na pewno doda nam energii na cały dzień.


SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g migdałów
  • 40 g kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g oleju kokosowego

WYKONANIE

Migdały zmielić na drobny proszek. Awokado obrać ze skórki i wyjąć pestkę. Do misy blendera wrzucić awokado, dodać zmielone migdały, kakao, miód i olej kokosowy. Całość zmiksować na gładki, jednolity krem. Można w tym celu skorzystać również z blendera ręcznego. Krem przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do kilku dni. 





Puszyste naleśniki twarogowe


Pyszne, puszyste i delikatne naleśniki, które na pewno Wam zasmakują. Można je smażyć tradycyjnie jako duże, cienkie naleśniki lub usmażyć grubsze, przypominające amerykańskie pancakes. Mi i mężowi bardzo smakowały i zapewne zagoszczą u nas jeszcze niejeden raz. Świetnym dodatkiem do tych naleśników będzie dżem wiśniowy.


SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 g twarogu
  • 4 łyżki masła
  • 500 ml maślanki
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • do podania dżem np. wiśniowy


WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno twaróg, masło i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, po czym wsypać do składników mokrych i zmiksować do ich połączenia. Patelnię rozgrzać, wlać chochlą porcję ciasta, rozprowadzić go na patelni i zarumienić z obu stron. Naleśniki należy smażyć bez dodatku tłuszczu i na małym ogniu.


czwartek, 9 marca 2017

Owsiane batoniki z bakaliami


Zdrowa przekąska, która doda nam energii na cały dzień. Batoniki nie zawierają żadnych przetworzonych cukrów, tylko te naturalne. Dodatkowo nadają się również do jedzenia przez wegan, bo nie potrzebujemy do ich przygotowania jajek.


SKŁADNIKI

  • 120 g suszonych daktyli
  • 200 ml miodu
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g śliwek suszonych
  • 10 g mielonego lnu
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 50 g łuskanego sezamu
  • 50 g pestek dyni

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach  25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby boki były zagięte. Morele i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pestki dyni posiekać. Daktyle wraz z miodem zmiksować na lepką masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego). Dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę, morele, śliwki, mielony len, słonecznik, sezam i pestki dyni. Całą masę dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszce. Docisnąć mocno łyżką i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut. Upieczone batoniki wyciągnąć z piekarnika, ale zostawić w formie do ostudzenia, bo muszą dopiero stwardnieć. Ostudzone wyciągnąć z formy wraz z papierem do pieczenia i pokroić ostrym nożem na prostokąty.



środa, 8 marca 2017

Smażona wątróbka z cebulką


Bardzo proste, a zarazem pyszne danie, którego koniecznie trzeba spróbować. U mnie podane z gotowanymi ziemniakami, tłuczonymi z masłem i mlekiem, oraz kiszonymi ogórkami. Wyborne zestawienie.


SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz


WYKONANIE

Wątróbkę dobrze umyć, wyciąć żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę i smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulkę zeszklić, po czym delikatnie zarumienić. Cebulkę przełożyć do osobnego naczynia i na tej samej patelni przysmażyć wątróbkę delikatnie ją obracając. Przysmażoną polać delikatnie olejem rzepakowym i dodać cebulkę. Całość dusić pod przykrywką od czasu do czasu mieszając. Na koniec przyprawić potrawę solą i pieprzem.


niedziela, 5 marca 2017

Babka limonkowa


Pyszna babka z lekką nutą limonki idealnie sprawdzi się na Świąteczny stół. Jest na prawdę smaczna i łatwo ją zrobić. Zresztą sami się przekonajcie ;-)


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 limonki
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Z limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodę. Do kolejnej wbić jajka, dodać sól, cukier i zmiksować na puszystą piankę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać stopione masło, mąkę i na koniec sok i skórkę z limonek. Gotową masę przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 50 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z formy, ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Fusilli z kurczakiem, brokułem i papryką w sosie śmietanowym


Danie, które zachwyci niejedną osobę, a przygotowuje się je bardzo szybko. Koniecznie musicie spróbować ;-)


SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa
  • 400 g śmietany 30%
  • 300 g makaronu fusilli (u mnie mieszany zwykły i razowy)
  • sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Do mięsa wlać śmietanę, dodać paprykę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać brokuł, wymieszać i dusić kolejne 5 minut z nałożoną pokrywą. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego). Ugotowany makaron odcedzić z wody i przełożyć do potrawy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.