poniedziałek, 29 lutego 2016

Koktajl konkursowy E. Wedel


Kolejny przepis z konkursowych E. Wedel. Tym razem koktajl o wyważonym smaku, z nutą sezamu i migdałów, lekko kakaowy i bardzo sycący. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem: Poranny koktajl bananowy z kakao


Porcja na 2 duże szklanki lub 4 małe.

SKŁADNIKI

  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 2 banany
  • 10 g kakao ekstra ciemnego z Ghany E. Wedel
  • 30 g miodu
  • 40 g płatków owsianych
  • 10 g jasnych ziaren lnu
  • 16 g płatków migdałowych
  • 1 opakowanie sezamków E. Wedel
  • do dekoracji: kilka płatków migdałowych


WYKONANIE

Do misy blendera wlać jogurt naturalny, dodać banany, kakao, miód, płatki owsiane, ziarna lnu, płatki migdałowe i pokruszone sezamki. Włączyć urządzenie. Jeżeli płatki owsiane przykleją się do ścianek misy blendera, to wymieszać łyżką i ponownie włączyć blender, tak żeby masa była idealnie gładka. Przelać do szklanek i udekorować płatkami migdałów.



niedziela, 28 lutego 2016

Sernik konkursowy E. Wedel


Wczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z piankami Ptasie Mleczko® . Poniżej zaś zamieszczam mój przekład przepisu z dodatkowymi informacjami, takimi jak średnica wykorzystanej przeze mnie formy tortowej itp.

Jeszcze taka uwaga, bo na moim zdjęciu sernik jest lekko zabrudzony czekoladą, ale to tylko i jedynie przez to, że był jeszcze w środku letni. Gdy kroiłam go dla gości i rodziny, to był idealnie biały. Należy więc pamiętać, by sernik dobrze schłodzić przez podaniem.


SKŁADNIKI

Na spód sernika

  • 2 opakowania ciastek Amerykanki E. Wedel
  • 50 g masła
Na sernik

  • 3 jajka + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 kg mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 30 ml soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 czekolada biała E. Wedel
  • 1 laska wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 35 g mąki ziemniaczanej
Do dekoracji

  • 1/2 czekolady gorzkiej E. Wedel (dodałam więcej)
  • 1 opakowanie pianek Ptasie Mleczko E. Wedel


WYKONANIE

Masło rozpuścić w garnuszku, przelać do miski, lekko ostudzić i dodać rozdrobnione ciasteczka Amerykanki.

Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia w całości lub posmarować boki lekko masłem (u mnie na spodzie był papier do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem). Na spód formy wyłożyć równomiernie masę z ciasteczek i docisnąć.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg, śmietanę, skórkę startą z jednej cytryny, sok z cytryny i zmiksować krótko do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i startą białą czekoladę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do pozostałej masy, delikatnie wymieszać i przelać do formy tortowej. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez kolejne 50 minut. Gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Pianki Ptasie Mleczko podzielić na połówki, czekoladę gorzką zetrzeć. Posypać wierzch sernika wiórkami czekoladowymi wedle uznania i udekorować połówkami Ptasiego Mleczka.



czwartek, 25 lutego 2016

Bułki na podmłodzie


Smaczne bułki, które łatwo można zrobić w domu. W środku nie są nadmuchane, tylko raczej gęste. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", którą zresztą bardzo polecam ;-)


SKŁADNIKI

Na podmłodę

  • 200 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 2 g drożdży
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750
Na ciasto

  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10 g soli
  • dodatkowo mąką pszenna chlebowa typ 750 do podsypywania stolnicy i rąk


WYKONANIE

Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody).

Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Później dodać mąkę, ponownie wymieszać do połączenia składników i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.

W dniu pieczenia bułek.

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski. Dodać mąkę, sól, podmłodę i wymieszać. Ręce i stolnicę posypać mąką i zagnieść ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja początkowo zagniatam ciasto w dużej misce, później na stolnicy, ale można w tym celu wykorzystać również blat kuchenny. W początkowej fazie zagniatania ciasta, niezbędne jest jego podsypywanie mąką, bo może być lepkie. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym (ja przykrywam nawet dwoma) i odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i lekko zagnieść, po czym podzielić na 9 bułek o wadze mniej więcej 110 g (u mnie każda miała 114 g). Z każdej porcji ciasta uformować bułeczkę (zdjęcia poniżej) i przełożyć na blachę oprószoną mąką (zwykłą z wyposażenia piekarnika). Odstawić do ponownego wyrastania na 30-40 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki lekko naciąć przez środek jednym pociągnięciem, posmarować wodą, włożyć do piekarnika, piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec przez 15-20 minut.

Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę, żeby odparowały. Zostawić do ostudzenia.

Uwagi: Ja bałam się, że bułki mi się zlepią, więc ułożyłam je na dwóch blaszkach, zamiast na jednej.




Ciasto po 3 godzinach pierwszego wyrastania.
Uformowane bułki przed wyrastaniem.
Bułki po ponownym wyrastaniu, już nacięte.
Studzenie bułek na kratce.
Smacznego!

środa, 24 lutego 2016

Makaron w sosie mięsno-warzywnym


Ostatnio tęskno mi do lata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą.

Porcja dla 5-6 osób.

SKŁADNIKI

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
  • 1 duża cebula
  • oliwa lub olej
  • 2 cukinie
  • 2 papryki (u mnie czerwona i zielona)
  • 260 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 mały sok pomidorowy (330 ml)
  • 1 duża śmietana 18% (330 g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta chilli
  • dodatkowo: sos można zagęścić dodając 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • makaron około 500 g


WYKONANIE

Do dużej brytfanny wlać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe. 

Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego.

Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik.

W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu według instrukcji na opakowaniu.

Sos: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, puszkę pomidorów, śmietanę, dodać obrany czosnek, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i szczyptą chilli. Włączyć urządzenie i zblendować składniki na jednolity sos. Gotowy sos przelać do brytfanny, wymieszać, nałożyć pokrywkę i włączyć palnik. Co jakiś czas potrawę wymieszać, dusić do miękkości papryki i cukinii (u mnie było to około 20 minut). Jak warzywa zmiękną, to dodać do nich pieczarki, wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to w małym garnuszku wymieszać łyżkę mąki z wodą (tak żeby nie było grudek), przelać do potrawy i mieszając chwilę ją jeszcze gotować.





niedziela, 21 lutego 2016

Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem


Tarty są doskonałą przekąską, którą można zaserwować gościom. Możliwości dobrania składników jest całe mnóstwo. U mnie tym razem z camembertem w roli głównej, a do tego szynka, szpinak, por i pozostałe dodatki. Zapach w domu po upieczeniu tarty był nieziemski ;-)

U mnie forma o średnicy 29 cm, ale może być mniejsza.

SKŁADNIKI

Na kruchy spód

  • 260 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
Na nadzienie

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 125 g sera żółtego
  • 1 camembert
  • 1 por
  • 100 g szynki (u mnie sopocka)
  • 100 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano


WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem masło, sól, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty podwijając boki do góry. Włożyć ponownie na 10 minut do lodówki, po czym ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.

Nadzienie: Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce, por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), szynkę pokroić w drobną kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać mieszając, do momentu aż odparuje nadmiar wody. Pół sera camembert pokroić w plasterki, drugą połowę na mniejsze kawałki. Do masy jajeczno-śmietanowej wrzucić żółty ser, szynkę, por, drobno pokrojony camembert i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć na lekko podpieczony spód tarty, na górę wyłożyć szpinak i większe kawałki sera camembert. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut, do momentu aż masa zgęstnieje.

Uwagi: Górę tarty można dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi.


Tarta wyłożona farszem, tuż przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego!

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym


Pyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce.

Mój sernik robiłam w formie 25x30, ale można wykorzystać większą.

SKŁADNIKI

Na spód migdałowy

  • 240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 65 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 duże jajko (u mnie 2 małe)
Na masę serową

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kg sera twarogowego zmielonego (u mnie z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Na polewę krówkową

  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego


WYKONANIE

Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć na 5-10 minut do lodówki. 
Można również od razu po zagnieceniu ciasta wylepić je na dnie formy i włożyć do lodówki (ja spód przygotowuję dzień wcześniej, wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy i sok z cytryny. Szybko zmiksować do połączenia składników. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier. Obie masy delikatnie połączyć, wymieszać i przelać na ochłodzony migdałowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić tak sernik na 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Masa krówkowa: Masło wrzucić do miski, zmiksować i stopniowo dodawać masę kajmakową nadal miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać wierzch sernika, posypać słonecznikiem i wstawić na kilka godzin do lodówki.


Uwagi: Masa krówkowa jest lekko lejna, więc jeżeli chcecie bardziej gęstą, to należy dodać więcej masła.



czwartek, 18 lutego 2016

Lasagne bolognese ze szpinakiem


Na dzisiejszy obiad zrobiłam swoje ulubione danie, czyli lasagne mięsne, a że również uwielbiam szpinak, to też znalazł się w potrawie :-) Pamiętam do dziś jak robiłam swoją pierwszą lasagne. Była tylko z mięsem mielonym, a ja i tak nie potrafiłam sobie z nią poradzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne, czy też zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-)


SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne

Na warstwę mięsną

  • 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
  • oliwa
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Na warstwę szpinakową

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Na beszamel

  • 2 duże łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na sos pomidorowy

  • 1 mały sok pomidorowy (330 ml)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli
  • 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
Poza tym

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 120 g sera
  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego


WYKONANIE


  1. Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe, po czym wlać puszkę pomidorów i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować 5 minut i wyłączyć palnik.
  2. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszać podgrzewając do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
  3. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać i powoli wlewać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje.
  4. Do garnuszka wlać sok pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i chilli. Na koniec dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek (ja mój sos pomidorowy robiłam w misie blendera, bo korzystałam ze świeżej bazylii).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  6. Ser zetrzeć na tarce. W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Wrzucać po 3 płaty lasagne (tak żeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym wyciągnąć i rozłożyć na talerzu.
  7. Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem, nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut.




Gotowe mięso mielone.
Gotowy szpinak.
Gotowy sos beszamelowy i potarty ser.
Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne.
Smacznego!

środa, 17 lutego 2016

Chleb pszenny razowy z ziarnami


Pyszny chleb, w szczególności dla osób lubiących pieczywo pełne ziaren ;-) Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że piekłam od razu dwa. Jakoś zmieściły się na blaszce w piekarniku, ale z jednej strony, w trakcie pieczenia, zrosły się, więc musiałam je rozciąć. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.


Z poniższego przepisu wychodzi 1 bochenek chleba (robiłam porcję podwójną, dlatego też na zdjęciach są 2 chleby).

SKŁADNIKI

  • 400 ml letniej wody
  • 10 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 150 g ziaren (u mnie siemię lniane, dynia i słonecznik)
  • 10 g soli
  • dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk


WYKONANIE

Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącej), dodać drożdże, 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750, wymieszać i zostawić na 30-60 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki pszennej razowej typ 2000, 150 g mieszanych ziaren, 10 g soli, 300 ml letniej wody), dodać zaczyn i wymieszać. Ręce i stolnice posypać mąką i zagniatać ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja wyrabiam ciasto początkowo w misce, później na stolnicy, ale jeżeli nie macie żadnego z powyższych, to można w tym celu wykorzystać blat kuchenny. Jeżeli ciasto będzie się nadmiernie kleić, to delikatnie podsypywać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym (ja przykrywam nawet dwoma) i odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek. Blachę (zwykłą z wyposażenia piekarnika) oprószyć lekko mąką, przełożyć chleb, przykryć go ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 1-1,5 godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożem w kilku miejscach, zwilżyć lekko wodą i posypać ziarnami (jeżeli nie chcecie chleba posypać ziarnami, to nie trzeba go zwilżać), po czym włożyć do piekarnika. Piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec przez 40-45 minut (u mnie 45 minut).

Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę (można na tą z wyposażenia piekarnika). Zostawić do ostudzenia (chleb musi odparować, więc dajcie mu czas). Chleb jest dobrze upieczony, jeżeli po stuknięciu złączonymi palcami w jego spód, wyda głuchy odgłos. Stygnięcie chleba na kratce jest bardzo ważne, ponieważ zapewni nam to chrupiącą skórkę.




Poniżej fotorelacja z etapów przygotowywania chleba, z tym że ja robiłam podwójną porcję, od razu na dwa bochenki.

Ciasto po 3 godzinach pierwszego wyrastania.
Uformowane i przełożone na blaszkę bochenki chleba.
Ponacinane, zwilżone i posypane ziarnami siemienia lnianego bochenki chleba po ponownym wyrastaniu.
Pieczenie chlebów w zaparowanym piekarniku.
Upieczone chleby. Studzenie na kratce.
Smacznego!

wtorek, 16 lutego 2016

Pieczeń wieprzowa z sosem pieczarkowym


Danie dobrze komponuje się z frytkami i miksem sałat z sosem winegret.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

  • 700-800 g mięsa wieprzowego pieczeniowego
  • 80-100 g margaryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • 200 g pieczarek
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska)


WYKONANIE

Mięso umyć i pokroić na niezbyt grube plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę, na gorącą kłaść mięso i smażyć chwilę z obu stron, po czym dolać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Mięso smażyć pod pokrywką, od czasu do czasu dolewając wody i obracając je. Pod koniec smażenia (u mnie po godzinie), pozwolić odparować mocno wodzie i mięso przypiec nieco z każdej strony.

Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do garnuszka. Przelać do nich przez sitko nieco tłuszczu z pieczeni i doprowadzić do wrzenia. Do małego garnuszka nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Przelać powoli do pieczarek mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem (jeżeli konsystencja sosu jest za rzadka, to rozrobić jeszcze nieco mąki, jeżeli za gęsta, to do sosu dolać wody).

Pieczeń podawać polaną sosem pieczarkowym.


Pokrojona i przyprawiona pieczeń.
Smażenie pieczeni.
Smażenie pieczeni, ciąg dalszy.
Gotowy sos pieczarkowy.
Smacznego!