środa, 29 lipca 2015

Drink w stylu Ice Tea


Na letnie upały dobre są orzeźwiające drinki. I taki też Wam proponuję, zrobiony w wersji domowej. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli nie posiadacie, to można zrobić napar z torebki.

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKÓW ICE TEA
  • rum
  • 1-2 limonki
  • sok z limonki
  • garść świeżej mięty cytrynowej (można dodać również pieprzowej), a jeżeli nie posiadacie, to 2 torebki herbaty miętowej
  • kostki lodu


WYKONANIE

Miętę zaparzyć w dzbanku, ostudzić i włożyć do lodówki. Osobiście trzymam w lodówce również sok i rum, dzięki czemu drink jest zimny i nie wymaga już dodawania lodu.
Do szklanek wlewamy napar miętowy, następnie rum i do smaku soku z limonki. Najwięcej powinno być samego naparu, ilość alkoholu wedle preferencji, a soku z limonki jedynie do podkreślenia smaku. Udekorować limonką i liściem mięty.



niedziela, 26 lipca 2015

Amerykański hamburger - przysmak Deana Winchester'a


Nie ma lepszego hamburgera niż domowy. Robiąc swój fast-food sprawiamy, że nie jest on już tak niezdrowy. Wiemy jakie mięso wykorzystaliśmy, warzywa są świeże, bułka chrupiąca, a ilość dodatków w sam raz. Mmmm pychotka ;-)

Jeżeli ktoś ogląda serial "Supernatural", to wie, że hamburger to ulubione danie Deana Winchester'a, jednego z głównych bohaterów. 

Screen z filmu "Supernatural".
Screen z filmu "Supernatural". Dean przygotował hamburgery.
Screen z filmu "Supernatural".
Screen z filmu "Supernatural".

Poniżej przepis na 4 duże hamburgery.

SKŁADNIKI

Na kotlet:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego (pół na pół)
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • jeżeli posiadacie, to nieco sosu sojowego
Pozostałe:
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • kilka liści sałaty
  • majonez, musztarda, ketchup

WYKONANIE

Do mięsa dodać musztardę, sól, pieprz, majeranek, kilka kropel sosu sojowego i dobrze zagnieść. Jeżeli jest za suche, to dodać wody, będzie się lepiej formować kotlety.

Liście sałaty umyć i dobrze osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić.

Z mięsa uformować kotlety i przypiec na grillu (ewentualnie jeżeli nie macie takiej możliwości, to na patelni grillowej). Bułki podgrzać (ja opiekłam je w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C).

Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki posmarować majonezem, ułożyć na nich 1-2 liście sałaty, następnie upieczony kotlet. Kotlet posmarować musztardą i ketchupem, ułożyć cebulę, pomidor, ogórki kiszone. Całość przykryć górą bułki (posmarowaną majonezem).

Jeżeli kotlety będziecie robić na grillu, to można je posypać lekko przyprawą do grilla.



Myślę, że takim hamburgerem Dean by nie pogardził ;-) Poniżej kilka zdjęć z kolejnymi etapami przygotowywania hamburgerów.








sobota, 25 lipca 2015

Cytrynowy placek Aryi - Gra o Tron


Pyszny, wilgotny placek cytrynowy, idealny na upalne dni. Może to właśnie taki placek marzył się Aryi, kiedy uciekła z zamku i musiała sobie sama radzić na ulicach miasta.

"(...) Przywiązała ptaka do paska i ruszyła w dół ulicy. Jakiś mężczyzna pchał dwukołowy wózek pełen placków z owocami; w strumieniu zapachów rozpoznała borówki, cytryny i morele. Jej żołądek zaprotestował głośno.
- Mogę dostać jeden? - Usłyszała swój głos. - Cytrynowy albo...
Mężczyzna zmierzył ją wzrokiem od stóp do głów. Najwyraźniej nie podobało mu się to, co zobaczył.
- Trzy miedziaki.
Arya stuknęła drewnianym mieczem o but.
- Dam ci za niego gołębia - powiedziała.
- Niech Inni wezwą twojego gołębia - odpowiedział mężczyzna.
Placki były jeszcze ciepłe. Czuła napływającą do ust ślinę, ale nie miała nawet jednego miedziaka, a co tu mówić trzech. (...)"

George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 745 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1)

Screen z filmu "Gra o Tron".
Screen z filmu "Gra o Tron".

SKŁADNIKI
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 cytryny
  • 250 g kwaśnej śmietany 12%
  • 250 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem masła).

Masło włożyć do garnuszka i roztopić na małym ogniu mieszając. Zostawić do ostudzenia. Cytryny dobrze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, następnie zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i miksować stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Jajka ubić na puszystą pianę (powinny podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Dodać śmietanę, ostudzone masło, sok z cytryn wraz ze skórką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki szpatułką i przelać do tortownicy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. 
Gotowy, ostudzony placek posypać cukrem pudrem.




czwartek, 23 lipca 2015

Kaszotto z kurczakiem, fasolką szparagową i brokułem


Proste i szybkie danie z kaszą w roli głównej. Przyznam szczerze, że sam pomysł przyszedł z konieczności, bo miałam w lodówce brokuła, a na ogródku fasolkę szparagową. Do tego chcieliśmy z mężem zjeść coś lekkiego, więc padło na kaszotto :-)

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI
  • 2 opakowania kaszy jęczmiennej (2x100 g)
  • 1 kostka rosołowa (z kurczaka)
  • 1 brokuł
  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 małe
  • oliwa
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli

PRZYGOTOWANIE

Do garnka nalać 1 litr wody, zagotować, następnie dodać kostkę rosołową, rozciąć woreczki i wsypać kaszę. Gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu (szczególnie pod koniec, kiedy odparuje nadmiar wody).

Brokuł obrać w różyczki i ugotować (około 3 minuty, na parze około 6 minut). Fasolkę szparagową umyć, część wrzucić do garnka w całości, a część przekroić na pół. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Najlepiej do przygotowania brokułu i fasolki skorzystać z jednego garnka. Wystarczy fasolkę wrzucić do środka, a brokuł ugotować na parze.

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą, słodką papryką i chilli. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze wymieszać i przełożyć na głęboką patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać fasolkę szparagową i smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać brokuł, kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić wedle uznania (ja dodałam jeszcze pieprzu).







środa, 22 lipca 2015

Leczo


Jest kilka wersji na zrobienie lecza. Ja zrobiłam z mięsem mielonym i sosem średnio ostrym. Danie przyrządza się bardzo prosto i zawsze smakuje. Można je jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cukinie
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • kilka liści świeżej bazylii i oregano (można dodać suszoną)
  • do smaku sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
  • można dodać dużą garść fasolki szparagowej
  • oliwa

WYKONANIE

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. 

Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić, wyciągnąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar dodać również fasolkę szparagową, to należy ją umyć i przeciąć na pół (ewentualnie można złamać na pół, jest szybciej). 

Sos pomidorowy: Do misy blendera wrzucić obrane ząbki czosnku, liście bazylii i oregano, wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować i przelać do mięsa mielonego (do misy blendera można wlać jeszcze nieco wody, wypłukać i wlać do mięsa). Do brytfanny wrzucić również cukinię, paprykę i fasolkę szparagową. Gotować wszystko pod przykryciem do momentu aż zmięknie. W razie potrzeby doprawić.





wtorek, 21 lipca 2015

Drink Pina Colada


Pina Colada to jeden z moich ulubionych drinków. Nigdy nie mogłam go sobie odmówić, ale niestety cena nigdy nie zachwycała ;-) Dlatego też warto zrobić taki drink samemu w domu. Plus jest taki, że sami decydujemy o ilości wykorzystanego rumu, mleczka kokosowego itp.

Ilość drinków zależy od ilości wykorzystanego mleczka kokosowego (jeżeli będziecie dodawać do przygotowywania drinków mniejszą ilość, to wystarczy na więcej, sama pianka będzie wtedy tylko na górze drinka).

SKŁADNIKI
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • biały rum
  • sok ananasowy

WYKONANIE

Drink można wykonać w mikserze do drinków lub zwykłym blenderze. Wlewamy całe mleczko kokosowe, dodajemy 1 szklankę rumu, 1 szklankę soku ananasowego i wszystko razem blendujemy. Gotowe kosztujemy i dodajemy do smaku rumu i soku wedle uznania (u mnie było więcej niż szklankę rumu i soku).
Całość najlepiej udekorować kawałkiem ananasa, ale z powodzeniem można go również zastąpić innymi owocami, jeżeli akurat nie posiadacie.
Aby nie dodawać kostek lodu, najlepiej wszystkie składniki mieć w lodówce już schłodzone.
Przy użyciu dużej ilości mleczka kokosowego drink może się rozwarstwiać, niezbędna jest wtedy słomka do jego wymieszania przed wypiciem (mleczko kokosowe w trakcie blendowania zaczyna tworzyć piankę).


Pina Colada koktajl


Idealny na upalne dni. Koktajl jest gęsty, więc wypicie jednej dużej porcji jest wystarczające. Dodatkowo w składzie jest świeży ananas, więc nie warto przesadzać, bo może się to skończyć zgagą.

Proporcje zależą głównie od Was samych, bo o ile niektórym wystarcza mała ilość alkoholu, o tyle inni wolą bardziej wyrazisty smak. Do wykonania tego koktajlu potrzebny jest blender (ja użyłam stojącego, ale może być również ręczny).

SKŁADNIKI na 5 dużych koktajli
  • 1/2 ananasa
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • biały rum
  • sok ananasowy


WYKONANIE

Ananas obrać ze skóry, usunąć stwardniały środek, wrzucić do misy blendera. Dodać mleczko kokosowe, szklankę rumu i pół szklanki soku ananasowego. Zblendować wszystko razem. Skosztować czy smak nam odpowiada, w razie czego dodać rumu lub soku i ponownie zblendować.

Aby nie dodawać kostek lodu, najlepiej wszystkie składniki mieć w lodówce już schłodzone.
Jeżeli dodacie zbyt dużo soku ananasowego i rumu, to drink może się rozwarstwić, niezbędna jest wtedy słomka do jego wymieszania przed wypiciem (mleczko kokosowe w trakcie blendowania zaczyna tworzyć piankę).




Myślę, że to właśnie taki drink pije jeden z bohaterów filmu "Last Vegas".  Nie tylko warto spróbować drink Pina Colada, ale również polecam film :-) Więcej o nim na TEJ stronie.

Screen z filmu "Last Vegas".
Obraz ze strony Filmweb.
Obraz ze strony Filmweb.

poniedziałek, 20 lipca 2015

Tarta jeżynowa


Nie zawsze można się sugerować wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-)


SKŁADNIKI

Na ciasto kruche:
  • 270 g mąki tortowej
  • 130 g masła
  • 65 g cukru
  • 3 żóltka
  • 1 łyżka zimnej wody
Na nadzienie:
  • 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g)
  • 3 białka + szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE

Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

Jeżyny umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać jeżyny, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na lekko podpieczony spód tarty. Włożyć ponownie do piekarnika na 25-30 minut, pilnując pod koniec by tarta się nie spaliła z góry. Gotową tartę zostawić do ostudzenia. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście jeżyn do ozdoby.

Ja piekłam swoją tartę w formie o średnicy 29 cm.