niedziela, 31 maja 2015

Dania z makaronem

czwartek, 28 maja 2015

Muffinki rabarbarowe


Sezon na rabarbar w pełni, więc tym razem muffinki rabarbarowe. Osobiście muszę przyznać, że w tym roku z rabarbaru skorzystałam maksymalnie robiąc tarty, ciasta i kompoty. Muffinki są delikatne z lekko kwaśnym posmakiem.

SKŁADNIKI
  • 270 g rabarbaru (3 sztuki)
  • 100 g masła
  • 290 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 g kwaśnej śmietany 12%

WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Rabarbar umyć, jeżeli skórka jest twarda, to ją zdjąć i pokroić na cienkie plasterki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, dodać rabarbar i wszystko wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi i dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.
 
 









środa, 27 maja 2015

Zapiekanka drwala


Pyszna, ale również czasochłonna zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem, pieczarkami, cebulą mięsem z kurczaka, sosem beszamelowym i mozzarellą. Mimo wszystko warto spróbować ;-) Tym bardziej, że zapiekankę można przygotować częściowo lub w całości już dzień wcześniej, a na następny skończyć bądź podgrzać.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

Na zapiekankę
  • 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 kalafior
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków
  • dodatkowo: oliwa, masło lub margaryna


Na sos beszamelowy
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 85 g sera żółtego


WYKONANIE

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3pokroić w talarki (będą ułożone na samej górze zapiekanki). Tak przygotowane ziemniaki skropić oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków (jeżeli takiej nie macie, to posypać mieszanką soli, pieprzu, oregano, tymianku i majeranku).

Kalafior obrać z liści, umyć i gotować we wrzącej wodzie 5 minut. Ostudzić na tyle, żeby dało się obrać w mniejsze różyczki. Posypać solą i pieprzem. Następnie rozpuścić na patelni masło lub margarynę i przysmażyć kalafior na złoty kolor z wszystkich stron.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Cebulę, pieczarki i mięso przełożyć na patelnię, wymieszać ze sobą i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe.

Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewać mieszając. Do gorącego dodać starty ser i mieszać do momentu aż się zagotuje.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno nałożyć najpierw ziemniaki, między nie kalafior, a na górę mięso z pieczarkami, polać sosem beszamelowym i ponownie nałożyć taką samą warstwę, wylać na nią resztę sosu i ułożyć ostatnią warstwę układając najpierw plastry ziemniaków, pomiędzy nie większe kawałki kalafiora. Na górę zapiekanki rozdrobnić kulkę mozzarelli starając się nie rozkładać jej na kalafiorze. Mozzarellę posypać oregano. Zapiekać w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 40 minut.

Rozłożenie warstw:
  1. Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy.
  2. Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy.
  3. Ziemniaki - kalafior - mozzarella posypana oregano.





niedziela, 24 maja 2015

Gołąbki z kaszą


Mimo, że nie udało mi się uchwycić zdjęciem ich "smaku", to zapewniam, że są pyszne :-) W trakcie przygotowywania sosu może się Wam wydawać, że jest zbyt pikantny, ale w połączeniu z gołąbkami pasuje rewelacyjnie i jego ostrość niweluje się z całością potrawy.

Porcja dla 5 osób.

SKŁADNIKI
  • 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g)
  • 2 kopiaste łyżeczki vegety
  • 1 biała kapusta (najlepiej młoda)
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • oliwa
  • 1 kostka rosołowa (wołowa)
  • 2 puszki pomidorów (2 x 400 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 mała śmietana 30%
  • 1 łyżka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

WYKONANIE

W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę umyć i rozdzielić na liście. Każdy z liści wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty. Wodę zostawić, bo będzie później potrzebna.
W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać vegetę i woreczki z kaszą. Gotować do miękkości (czyli około 14 minut).
Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i przyprawić pieprzem i solą. Lekko podsmażyć, tak aby mięso pozostało jeszcze miejscami surowe. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Na dno dużej brytfanny wyłożyć zewnętrzne liście kapusty, których nie wykorzystamy do zawijania gołąbków. Na pozostałe liście nakładać dużą porcję mieszanki kaszy i mięsa, zawijać. Gotowe gołąbki należy ciasno wyłożyć w brytfannie (można w razie potrzeby kłaść również jeden na drugi). Tak ułożone gołąbki zalać wodą, w której parzyliśmy kapustę, dodać kostkę rosołową, zagotować i zostawić pod przykryciem około 15 minut.

Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać pomidory z puszki, dodać obraną cebulę, czosnek, śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałe przyprawy. Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby doprawić (sos będzie w smaku ostry z powodu cebuli i chilli, ale wraz z gołąbkami jego smak zrobi się łagodniejszy). Tak przygotowany sos zagotować.

Ugotowane gołąbki wyciągać delikatnie z wody, zostawić na chwilę do odsączenia się nadmiaru wody i podawać polane mocno sosem pomidorowym.



Ciasto z Arydii - Arydzki przysmak z książki "Drużyna. Góra Skorpiona" John'a Flanagan'a


"Do kawy podano deser w postaci delikatnego ciasta pociętego na małe prostokąty, przekładanego nadzieniem z mielonych orzechów włoskich i piniowych, zmieszanych z miodem.
- Wspaniałe ciasteczko - stwierdził Ulf. - Po zjedzeniu nadal można cieszyć się smakiem, oblizując palce z miodu."
John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 157

Realizacja tego pomysłu zajęła mi nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie zamówiłam je w firmie Skworcu. Sam przepis wymyśliłam sama i jak się okazało ciasteczka faktycznie są pyszne.


SKŁADNIKI

Na biszkopt
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
Na nadzienie
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g orzechów piniowych
  • 1 szklanka miodu


WYKONANIE

Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać olej, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. 

Nadzienie: Około 50 g orzeszków piniowych zmielić (lub rozbić tłuczkiem orzechy włożone do woreczka), pozostałe zostawić w całości i wszystkie przesypać do garnuszka. Dodać miód i podgrzewać mieszając do momentu aż miód będzie rzadki i dobrze wymiesza się z orzechami. Orzechy włoskie zmielić na małe kawałki lub rozbić tłuczkiem i dodać do masy miodowej. Całość wymieszać.

Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i przełożyć je masą orzechowo-miodową, docisnąć tak aby oba placki dobrze się za sobą skleiły. Górę polać polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi lub piniowymi. Polewę czekoladową zrobić według własnego przepisu lub można skorzystać z poniższego.

Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć jedną czekoladę, dodać 150 ml śmietany 30%. Mieszając podgrzewać do momentu aż czekolada się stopi, a składniki połączą.

Ciasto można podawać pokrojone na normalne kawałki lub, podobnie jak w książce, na małe prostokąty.